כולנו מכירות את התחושה הלא נוחה בבטן כאשר יצאנו מהבית בלי ללכת לשירותים, או שהלכנו לשירותים אבל לא התרוקנו לגמרי. כל היום עובר עם בטן נפוחה וגזים בבטן.
רובנו חושבים שעצירות היא "עניין של בטן" ולא מייחסים לה מספיק חשיבות. אולם, במצבים של עצירות כרונית יכולים להופיע תסמינים שאינם קשורים לכאורה לעצירות, כגון:
- בעיות בעור
- מצבי רוח משתנים, דיכאון
- כאבי ראש
- בעיות שינה ועייפות
- השמנה
מה גורם לעצירות:
הסיבה השכיחה ביותר לעצירות היא תזונה דלה בסיבים תזונתיים ובנוזלים התורמים לתנועת הפסולת וכיווץ המעיים. כאשר אין מספיק סיבים תזונתיים או מים הצואה לא נדחפת לאורך המעי הגס. במצב זה, חיידקים וחומרי פסולת הנמצאים בצואה נספגים חזרה אל זרם הדם.
אולם, ישנם גורמים נוספים העלולים להוביל לעצירות כדוגמת לחץ נפשי, היעדר פעילות גופנית, חסר במגנזיום, תת פעילות של בלוטת התריס, תרופות (תרופות נוגדות דיכאון, תרופות משתנות, להורדת לחץ־דם, תוספי ברזל, תוספי סידן, נוגדי חומצה) וכמות מעטה של מיצי מרה.
לפי הרפואה הסינית העצירות נובעת לרוב משני סינדרומים. הראשון, סטגנציה של צ'י הכבד המפריעה לתפקוד התקין של מערכת העיכול- איברי הטחול והקיבה. כלומר , כאשר ישנה תקיעות בזרימת הצ'י יופיעו בנוסף לעצירות כאבי בטן, כאבי ראש, צרבות. עצירות כזו יכולה להתחלף בשלשולים לסירוגין.
צ'י הכבד אחראי על הזרימה החלקה של הצ'י בכל האיברים ולכן גם במעי הגס. כאשר צ'י הכבד נחסם הוא מאבד מיכולתו לשמור על הזרימה החלקה, כתוצאה מכך התנועתיות בשריר המעי הגס (הפריסטלטיקה) נחלשת ועצירות מתפתחת.
בנוסף לכך, התייבשות נוזלי הגוף בגיל המעבר הופכת את צואה ליבשה יותר ולמעשה מחריפה את התנועה החלשה במעיים ולכן גם את העצירות.
מצבים אלו לרוב מתפתחים למצבי חום, לפי הרפואה הסינית ולכן עשויים להופיע תסמינים כגון: טען מר בפה, כאבי בטן, תחושת מלאות, בטן קשה, שתן כהה, אי שקט, עצבנות, כאבי ראש, סחרחורות.
הסינדרום השני, חולשה של הטחול. במצבים אלו יופיעו תסמינים נוספים כגון: עייפות, חוסר תיאבון, טחורים. עצירות על רקע חולשה לרוב מאפיינת עצירות כרונית.
עצירות כרונית יכולה לנבוע גם ממצבי חולשה של יאנג הכליות. יאנג הכליות אחראי החום המשפעל את כל פעולות ההתמרה וההנעה בגוף. במצבי חולשה של יאנג הכליות אין מספיק חום על מנת לשפעל תהליכים אלו. כתוצאה מכך, פחות מים משתתפים בתהליכי מטבוליזם ומוצאים את דרכם החוצה דרך שלפוחית השתן. במקרים כאלו יופיעו סימפטומים כגון: עצירות ושתן צלול ורב.
במצבים אלו תופיע התחושה שיש יציאה למרות שאין יציאה בפועל. ייתכנו הזעות ממאמץ קל, קוצר נשימה, עייפות, בטן רכה, תחושת קור בכפות הידיים, העדפה למשקאות חמים, גזים, שתן מרובה ובהיר. במקרים חמורים יותר יופיעו הזעות לילה, סחרחורות .
מה אוכלים כשיש עצירות כרונית:
ישנם מספר מאכלים המסייעים לטיפול בעצירות, להלן מספר תרופות סבתא הנותנות פתרון טבעי לעצירות:
- שזיפים ותאנים- מספקים מקור לסיבים תזונתיים. ניתן לבשל לפתן שזיפים. השזיפים המבושלים משפיעים יותר על תנועתיות המעיים. אופן ההכנה: בסיר גדול מניחים את שקית השזיפים המיובשים, אפשר להוסיף גם תאנים. מכסים את הפירות במים. כדאי להוסיף מעט קינמון, מעט לימון, דבש או סילאן לפי הטעם. להביא להרתחה במכסה סגור. לאחר מכן לבשל את הפירות על אש קטנה כ 30-40 דק עד שהפירות רכים ותפוחים. כדאי לאכול מן הלפתן לאחר לילה במקרר. מומלץ לקחת כל בוקר או ערב 2-3 כפיות מהלפתן.
- יוגורט עם שמן זית- השמן הזית מסייע לרכך את המעיים ולפתור את העצירות. ביחד עם היוגורט נקבל גם אספקה של חידקיים ידידותיים שיסייעו לפעילות תקינה של המעיים.
- לימון סחוט בכוס מים חמימים-לשתות על קיבה ריקה בבוקר , יעזור לתהליך ניקוי המעיים.
- אננס ופפאיה- האננס מכיל אנזים עיכול הנקרא ברומלין והפפאיה את האנזים פפאין. ביחד הם יסייעו לריקון המעיים ולבטן הנפוחה. ניתן לקחת את האננס המיובש ללא סוכר כארוחת ביניים (כל יחידה היא
בערך 50 קלוריות).
- פייבר וואן/ סובין חיטה- שני המוצרים האלו מכילים הרבה מאוד סיבים תזונתיים המסייעים לניקוי במעיים, גירוד הפסולת מדפנות המעיים. כמוכן, שהסיבים התזונתיים לא יעשו את העבודה ללא אספקה טובה של מים.
טיפול טבעי בעצירות:
הטיפול במקרים של עצירות כרונית ו עצירות קשה יתבסס על דיקור סיני בנוסף לשינויים בתזונה ובהרגלי השתייה. בעזרת הדיקור הסיני ניתן להחזיר את התנועתיות התקינה למעיים ולאפשר מעבר חלק יותר של הפסולת במעי הגס. נקודות הדיקור המטפלות בעצירות נמצאות בבטן, בידיים וברגליים. בחירה מדויקת של נקודות הדיקור תקבע את יעילות ומהירות הטיפול.לטיפולי הדיקור לעצירות ניתן להוסיף אלקטרודות המפעילות של שרירי הבטן ומחזירות את התנועה התקינה באזור הבטן טיפול כזה זהה לפעילות גופנית הממריצה את כל מחזור הדם ובמיוחד של הבטן.